TERUGBLIKJES

 

Duurzaamheidsdag in het Coornhertgymnasium te Gouda.

Zaterdag 28 oktober werd voor de eerste keer de Duurzaamheidsdag gehouden.

Het programma van deze dag werd geopend door de burgemeester en de kinderburgemeester. Vervolgens was er een inleiding te zien, op video, over de Klimaatverandering van Marjan Minnesma van Urgenda.

Er waren zo’n 30 workshops gedurende de dag. De onderwerpen betroffen zowel het gebruik maken en winnen van energie door het aanschaffen van zonnepanelen, warmtepomp enz. tot het  beperken van je energieverbruik en de vraag om stil te staan bij je ecologische voetafdruk. Maar ook kunst maken van afval, dichten en tekenen over Duurzaamheid waren mogelijkheden.

Er was een ruilbeurs voor kleding en uitleg over hoe je duurzaam om kan gaan met kleding.

Ook werd er advies gegeven hoe je binnen een minimum budget toch biologisch en Fairtrade boodschappen kunt doen en kunt uitkomen.

Kinderen konden de kwaliteit van het water onderzoeken. Sportpunt Gouda had een buitenprogramma.

Kortom een programma voor alle leeftijden.

Het initiatief voor het organiseren van deze dag over Duurzaamheid lag bij de Raad van Kerken en het Humanistisch verbond. Veel organisaties zoals o.a het IVN, Wereldwinkel en uiteraard ook wij als Nivon sloten graag aan bij dit onderwerp.

De Nivon was prominent aanwezig in de Aula. Gerard de Jager, Miranda Prosperi en Nel van Wijngaarden  bemensten met veel inzet de kraam met informatie. Leni de Jager, Ineke Wempe en ondergetekende zorgde voor de inwendige mens met Duurzame boterhammen en hapjes.

Ook was er een fotowedstrijd , de winnende foto was genomen door docenten van het Welland College. Deze school is bezig zijn met het verwerven van het certificaat om een Groene en Duurzame school te worden.

De dag werd uitstekend bezocht, het was de hele dag door een gaan en komen van belangstellenden.

Als Nivon hebben wij deze dag duidelijk laten zien waar wij voor staan en mee bezig zijn. We kunnen terugkijken op een hele goede en fijne samenwerking met organisaties en mensen die ook met Duurzaamheid bezig zijn .

Het vervolg van deze geslaagde dag is Duurzaamheid op de politieke agenda houden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De werkgroep waarin ook het Nivon vertegenwoordigd is gaat hier mee verder.

Christa Schep

Verslag rondleiding museum 10 december: oog voor detail

Op zaterdag 10 december kwamen we met een groep van 17 mensen bijeen voor de rondleiding ‘Oog voor detail’ in het museum Gouda. Deze rondleiding werd op prettige en deskundige wijze geleid door ons lid Pieter van der Wel. De expositie toont Franse en Hollandse schilders uit het eind van de 19e eeuw. Bij veel schilderijen was, naast het schilderij, een klein fragment extreem vergroot. Op deze wijze kregen wij nog meer oog voor de details in de schilderijen. We aanschouwden werk van onder anderen Courbet, Isaac Israëls, Piet Meiners, Willem Tholen en Henri Fantin-Latour. Zoals gebruikelijk was er na afloop van de rondleiding een gezellig samenzijn met goede gesprekken in het museumcafé. Extra leuk was dat vier leden voor het eerst naar een activiteit van het Nivon kwamen. We hopen ze nog vaker te zien!

Leni de Jager

Kransen maken met Mientje: creatief succes

Dinsdag 6 december hebben 4 deelnemers: Christa, Yvonne, Ineke en Marina onder de bezielende leiding van Mientje een mooie, multifunctionele krans gemaakt. : een krans van coniferen, klimop en ander groen materiaal. Mientje had alles fantastisch georganiseerd en heeft daarbij de duurzaamheid, het lokale aspect en het (low)budget allemaal goed in de gaten weten te houden. Ook aan de inwendige mens had zij gedacht en een heerlijke appeltaart gebakken. Deze werd, voorzien van een bolletje ijs, geserveerd bij een kopje koffie of thee. Het leuke van zo’n krans is dat tie multifunctioneel is: later kan je er nog een vogelvoederkrans van maken, voor in de tuin of op je balkon. Voor basiskransen, versiermateriaal en groen had Mientje in ruime mate gezorgd. Onder haar motto: “alles bestaat al” was zij eerst eens bij de kringloopwinkel gaan kijken wat bruikbaar is. En we hadden daarin een overvloedige keuze. Daarnaast hadden de deelnemers ook zelf nog spullen bij zich. Vanaf deze plek wil ik Mientje dan ook heel hartelijk bedanken voor haar initiatief en inspiratie. Een activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is.

Marina de Horn

Veilig internetten: waar let je op? Hoe kunt u zorgen dat u veilig internet?
Hoe herkent u nepmail? En kun je internetbankieren? Wat is phishing?
Wat zijn nepmails? En nog 1000 vragen!

Donderdagavond 7 december 2017 om 20.00 uur wordt er een informatieavond gegeven door Gerard Rademakers
in de Veste, Ridder van Catsweg 100.

Na de informatie is er voldoende gelegenheid om de 1000 vragen te stellen.

Vanaf 19.30uur is er inloop. De koffie staat klaar.

U kan zich opgeven bij Hermien Mulder: jhmulder@kabelfoon.nl

Tot 7 december!

De deelnemersprijs is €3,50 voor Nivonleden en
€6 voor niet-leden. Dit is inclusief koffie/thee.
Over te maken op bankrekening NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon afdeling Gouda

Excursie naar Woerden op 29 januari

Zwaan-kleef-aan wordt gebruikt om uit te drukken dat steeds meer mensen hetzelfde gaan doen, zich ergens bij aansluiten of (zomaar) meelopen met een groep. Dat leek wel van toepassing op de excursie die ons op zondag 29 januari jl. naar buurstad Woerden voerde. De trip begon met acht deelnemers bij het station in Gouda, maar op vier verschillende manieren sloten zich daarna NIVON-leden aan, zodat we uiteindelijk met 18 mensen door het Stadsmuseum liepen. Zomaar meelopen was het niet, want het programma, opgesteld door Gert Jan Jansen, was bekend. Het maakte maatwerk in de deelname mogelijk. Bij het station van Woerden werd begonnen aan een wandeltocht van een klein uur. Op een aantal punten gaf Gert Jan een toelichting, vooraf gegaan door een vergelijking tussen Gouda en Woerden, de overeenkomsten en de verschillen. Via de ingang van het Brediuspark ging het over de Oostsingel naar de ravelijnen waar de watertoren , de Joodse begraafplaats en het vorige gemeentehuis staan. Langs
de route diverse mooie beelden en zitbanken. Via het 20.000 kg wegende beeld van de Koe van Woerden kwamen we aan bij Café de Pompier. Daar zaten Miranda en Ed op ons te wachten. De meegebrachte boterhammen werden bij de koffie opgegeten. Waarom mag dat bij de meeste cafés niet? Alleen Els Borsboom bestelde een lunchgerecht; haar zelfgebakken brood was in rook opgegaan. Klokslag één uur stonden we in het Stadsmuseum van Woerden. Rondleider Martien Bakhuizen, zelf ook kunstenaar, leidde het gezelschap door dit fraaie oude Stadhuis; onder –waar de vierschaar is – laatgotisch, boven (waar de vroedschapskamer is) in Hollandse renaissancestijl gebouwd. Martien behandelde zowel het gebouw als de geschiedenis van Woerden, dat eeuwenlang een Hollandse stad was. Op zolder wordt het Romeinse verleden toegelicht en het Frankische zwaard. Ook de kunst werd niet vergeten. Zowel de vast collectie met schilderijen van Leo Gestel en Cornelis Vredenburgh kwam aan bod, als de werken op de tentoonstelling KunstStof 2017. Dat zijn kunstwerken uitgevoerd in textiel, gemaakt door vijf verschillende kunstenaressen. Ook deze werken werden zeer gewaardeerd door de groep. Na een kort bezoek aan de ‘openlucht’- tentoonstelling over de Romeinse opgravingen in parkeergarage
Castellum begon de groep weer langzaam in verschillende richtingen uiteen te vallen. Op Facebook stonden die avond meerdere berichten dat het een geslaagde dag was geweest.
Plezierig is het om nog te melden dat een deelnemer voor het eerst deelnam aan een
afdelingsactiviteit, hoewel ze al vele jaren lid is van het NIVON: Jolanda Engels.
We hopen dat het goed bevallen is en dat we haar vaker zullen zien.

  

Verslag Bisdom van Vliet

Wat boffen we met het weer op zondag 15 oktober, het Bisdom van Vliet dagje! Het is wel eerst een binnengebeuren. Tegen 11 uur is iedereen in het Witte Hof gearriveerd, behalve Mientje die deze dag georganiseerd heeft. Leni kreeg een telefoontje van haar dat ze, op weg naar Haastrecht, lelijk met de fiets gevallen is en op de ambulance wacht. Grote schrik bij ons! Afwachten wat de blessures zijn. Leni, Gerard en Christa nemen haar taak van deze dag over.

Met 18 personen genieten we eerst van de koffie (thee) met een heerlijk gebakje. Daarna kijken we naar een interessant filmpje over het museum van Paulina Le Fèvre de Montigny – Bisdom van Vliet, de laatste bewoonster van dit familiehuis van het patriciërsgeslacht Bisdom van Vliet.

Even na 12 uur gaan we de buitenlucht opzoeken. We steken de Provinciale weg over en komen via een mooi smeedijzeren hek in de ”Overtuin”, een fraai aangelegde tuin en het zo genoemde Haastrechtse bos. Maar dat is aan het veranderen vertelt Tony Hardenberg, onze gids, terwijl we in een prachtige boomrijke laan lopen. Hij is coördinator van de vrijwillige Overtuin-werkgroep. Wij willen er weer de historische landschaps-overtuin van maken, is zijn motto. Elke vrijdag­ochtend komen een aantal vrijwilligers, waaronder ook ons Nivon-lid Frans Wempke, naar de Overtuin om het nodige werk te verrichten. Het is een groot gebied, maar niet alleen groen, ook vijvers, de grot, het theehuis en de graven worden in ere hersteld. Na deze enthousiaste rondleiding is er even tijd voor de lunch, heerlijk in het zonnetje. Dan is het tijd voor een bezoek aan het museum Bisdom van Vliet, vlakbij het Witte Hof. Er gaan 7 personen niet mee, maar die hebben wel wat moois gemist!

Bij het binnenkomen verzoekt men ons om sloffen over de schoenen te doen, vanwege de mooie vloertapijten. Ook hier weer een enthousiaste rondleiding. De gids vertelt dat Paulina terugkeerde naar haar ouderlijk huis toen haar man Johan Le Fèvre de Montigny burgemeester van Haastrecht werd. Hij overleed toen hij dat ambt slechts 4 jaar bekleed had. Daarna is ze er nog 42 jaar, tot haar dood, alleen blijven wonen. Ze deed veel voor het maatschappelijk leven in Haastrecht. In haar testament bepaalde zij dat het huis en de wijze waarop zij het had bewoond, bewaard moesten blijven, dus als museum. Het eeuwenoude bezit bestaat dan ook uit veel familieportretten, wapens, antieke meubelen, klokken, zilverwerk, 18e-eeuwse kostuums, veel porselein en aardewerk. Grote serviezen (sommige 300-delig), en ga zo maar door!

Voor we de trap opgaan wordt ons nog gewezen op de oudste, rode beuk van Nederland uit 1694, die achter het huis staat. Boven zien we o.a. Paulina’s 18e-eeuwse hemelbed.

We hebben allemaal genoten van al dat moois, en willen dan ook Mientje heel hartelijk bedanken voor het organiseren van deze boeiende dag. We hoorden ’s-middags dat ze flinke kneuzingen aan ribben, hand en knie hebt opgelopen.

Mientje, heel veel sterkte en een spoedig herstel!

Tonny Diersmann


Van Nelle Fabriek wekt indruk bij Nivonners

Van Nelle: koffie, thee en tabak

Op een mistige zaterdagmorgen in februari verzamelden 14 Nivonners zich bij de Van Nelle fabriek in Rotterdam voor een rondleiding met gids. De fabriek, gebouwd in 1930, gold in die tijd als zeer modern. Sinds een aantal jaren staat de Van Nelle fabriek op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Als eerste bezochten we de voormalige directievleugel. Hier werden de klanten geacht te wachten. Er moest dus veel indruk gemaakt worden met een mooi interieur en directieleden die vanaf een balkon naar beneden konden kijken. Door de Unesco status wordt het pand, ondanks de verhuur aan allerlei bedrijven, nog in een oude staat bewaard. De gids wees ons op de kleine details: tegels die aan de zijkant rondom liepen, regenpijpen die aan de binnenkant geplaatst waren. Op deze wijze werd geen afbreuk gedaan aan het ontwerp. Van Nelle had in die tijd een eigen energiecentrale, de tweede van de stad. Voor het branden van de shag, koffie en thee was veel stroom nodig. Ook nu staat de grote pijp er nog robuust bij,al wordt de centrale op gas gestookt. Over de weg liepen een aantal bruggen. De transportbanden in de bruggen zorgden er voor dat de goederen van de fabriek naar de distributiehallen gingen. Van daaruit werd de thee, koffie en shag door heel de wereld verspreid.

Tot in 1990 Van Nelle in buitenlandse handen kwam. De productie van koffie en thee werd verplaatst. Nadat de tabak als laatste weg ging, heeft het gebouw een aantal jaren leeg gestaan. Veel indruk maakte de dubbele trap waar het personeel naar het werk moest. Eén trap voor de mannen en één trap voor de vrouwen. De vrouwen, of moeten we zeggen de meisjes, waren ongetrouwd. Werd er getrouwd, dan betekende dit automatisch dat er niet meer bij Van Nelle gewerkt kon worden: de moderne fabriek ten spijt. Door de dubbele trap konden de beide seksen gescheiden worden en werd het onderlinge contact tot een minimum beperkt. Op ongehuwde zwangerschappen zat men niet te wachten! Vernieuwend was ook dat je voor het werk je handen uitgebreid moest wassen. Daar waren speciale wasbakken voor. Thuis kon er niet gedoucht worden, ja eenmaal per week kon je je wassen in een teil met water. Was je met voedsel in de weer, dan moesten in ieder geval de handen gewassen worden, ook na een bezoek aan de wc. Van Nelle zorgde hiervoor. Door de enthousiaste gids werden we gewezen op de vele vernieuwingen in het gebouw die horen bij de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen. De manier waarop het beton werd gestort, de wijze waarop de vitrinekasten aan het plafond werden bevestigd, hoe de machines naar boven werden gehesen. Ze raakte niet uitgepraat. Intussen waren we op de bovenste verdieping gekomen. Ondanks de mist, maar dankzij de vele ramen, toch een prachtig uitzicht over Rotterdam. Nadat de gids afscheid had genomen, dronken we nog een kopje koffie of thee (van Van Nelle?). Daarna was er nog tijd om de tentoonstelling te bezoeken over Het nieuwe bouwen. Ik heb genoten van de rondleiding, maar wil nog wel wat oude films zien hoe de werkomstandigheden van de medewerkers echt waren. Lopend door het pand ervaar je wel dat er veel licht is. Voor die tijd een enorme verbetering.

Jos van den Bergh

Rollende ballen bij het Nivon

Zondag 3 september zijn we dit keer aan komen rollen in Schoonhoven bij  Jeu de Boules Argento, waar het eerste van de Zwan toernooi werd gehouden. De naam ter ere aan de familie van der Zwan die het Jeu de Boules voor het Nivon hier al vele jaren heeft geïntroduceerd.
Het zonnetje is ons goed gezind vandaag. En na een kopje koffie deed Ronald het openingswoordje en de uitleg van het spel. De ballen gingen flink aan de rol en er werden spannende potjes gespeeld.
Er is een heren poule en een dames poule. Nadat iedereen alle 3 de rondes had gespeeld was de prijs uitreiking.
Bij de dames was de winnares, jawel Wil van der Zwan. Zij doet echter afstand van haar eerste plaats omdat ze een geoefende speler is. Op de tweede plaats was geëindigd, en nu dus eerste, Tonny Diersmann met als tweede nu Miranda Prosperi.
Bij de heren is Ronald van Wijk eerste geworden gevolgd door een gedeelde tweede plaats; Arie van der Zwan en Hans Verbaas.
Ook Arie ziet af van de tweede prijs waardoor Hans met de wijn naar huis gaat.
Na de uitreiking is het tijd voor de traditionele barbecue. Er kwam weer volop keus aan vlees op de borden en ook de salades waren zeer smakelijk. Iedereen heeft weer flink zijn buikje rond gegeten. En iedereen heeft weer zeer genoten van deze heerlijk dag, maar wel met één verzoek dat we volgend jaar weer toch weer gemengd gaan boulen.
Ed en Ronald dank jullie wel voor de organisatie van het van der Zwan toernooi.

Miranda Prosperi

Verslag Algemene Leden Vergadering

Op donderdag 2 maart jongstleden vond de algemene ledenvergadering plaats van onze afdeling. Deze vergadering werd redelijk goed bezocht door de leden. Na de opening door voorzitter Christa Schep, de mededelingen en de ingekomen stukken, werden de volgende verslagen besproken: Het Verslag ledenvergadering 25 februari 2016 , het Jaarverslag 2016 van de secretaris , het Verslag activiteitencommissie 2016 , het Financieel verslag 2016 en de Begroting 2017 . Daarna volgende het Verslag van de kascontrolecommissie dit jaar verzorgd door Ina Appers en de Frans Wempe. Het was voor Frans de laatste keer, hij is nl. aftredend. Voor hem in de plaats komt Inez van de Berkt Vervolgens kwam de verkiezing van een nieuw bestuurslid aan de orde. Marina de Horn heeft namelijk, om gezondheidsredenen, moeten besluiten om te stoppen met haar bestuurslidmaatschap. Nel van Wijngaarden heeft zich beschikbaar gesteld als algemeen bestuurslid en werd uiteraard gekozen. Zij trad deze zelfde avond nog toe tot het bestuur. Toen was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. 2 van hen waren aanwezig, te weten: Mevrouw M. de Vries ( 25 Jr. ) en Emka Krosschell ( 40 jr ) Zij kregen door voorzitter Christa Schep het speldje voor trouw lidmaatschap opgespeld. Na de rondvraag en sluiting en een korte pauze hebben de aanwezigen nog kunnen genieten van een diapresentatie over Libellen en vlinders in en rondom Gouda.

Afdelingsweekend in “Morgenrood”

Eindelijk was het dan zover, vrijdag, 31 maart, begin van het afdelingsweekend met 22 personen in “Morgenrood” in het mooi gelegen Oisterwijk. Na de uitgebreide, enthousiaste mail van de organisatie rijden we vol verwachting via Schoonhoven (om Wil en Arie op te halen) naar Oisterwijk, waar we even over vieren aankomen. We worden welkom geheten door Miranda en Ronald, van wie we de kamersleutel krijgen en daarna is het gezellig met elkaar koffie of thee drinken. Eind van de middag zoeken  we een restaurantje op, keus genoeg. Na heerlijk gegeten te hebben weer retour naar Morgenrood, waar om 8 uur het weekend officieel geopend wordt. Ook zijn er grote flappen opgehangen met de corveelijsten, waar je voor diverse werkzaamheden kunt inschrijven.

Daarna de avond gevuld met ’n natje en droogje, kletsen of spelletjes doen.

Zaterdagmorgen is er om 8.15 een uitgebreid ontbijt, een goed begin van de dag. We maken dan ook het lunchpakketje klaar, want we vertrekken rond 10.30 richting Dongen, naar De Looierij, waar we  ontvangen worden met koffie of thee. Daarna volgt een uitgebreide, interessante rondleiding door het museum. De Looierij is gevestigd in een oude leerlooierij uit 1890 en in 2012 omgevormd tot een echt leerlooimuseum.

Na dit bezoek is er ook nog even tijd om met onze gids Miranda vlakbij een aparte kerk te bekijken.  Het middenschip van deze kerk is tijdens een storm  in 1928 ingestort, en is niet meer opgebouwd. Heel apart! Intussen was het weer tijd geworden om “huiswaarts” te keren, want om 3 uur worden we in het bowlingcentrum vlakbij “Morgenrood” verwacht. Voor de liefhebbers zijn er 2 banen gereserveerd. Dat is weer eens wat anders, maar wat een zware ballen!

’s Avonds hadden we een super 3-gangendiner! Vooraf winterpostelein met noten en geitenkaas, hoofdgerecht een aspergemaaltijd en tot slot een petit grand dessert. Het smaakte heerlijk, maar wat een werk allemaal voor zo’n grote groep. Deze dag kan niet meer stuk, en dan nog de verrassing van vanavond: het optreden van het A-Capellakoor “ Ratatouille” uit Boxtel. Wat hebben we genoten van dit enthousiaste avondvullende optreden op het smalle podium. 

Zondag weer om 8.15 ontbijt, mèt een gekookt eitje erbij, en daarna was het “koffers” pakken en de kamer netjes en schoon achterlaten. Ook voor vanmorgen was er wat georganiseerd voor de liefhebbers: een IVN wandeling van zo’n anderhalf uur door een stukje van het mooie natuurgebied  de Kampina.

        En wat hadden we een mooi weer! Een enthousiaste gids begeleidde ons en we vonden het jammer dat we weer op tijd terug moesten zijn voor de lunch. We kregen eerst aspergesoep, en toen een buffet van de restjes. En het ging nog niet allemaal op! We zijn wat dat betreft niets tekort gekomen. Tijdens deze lunch werd de weekendcommissie door Christa dan ook heel hartelijk bedankt voor het vele werk wat er voor dit weekend gedaan is. Extra werk vooral voor Ronald en Miranda, die ook nog in het bestuur zitten!

Daarom ook een noodkreet van hen: wie komt ons helpen met het organiseren van dit afdelingsweekend? Als dank voor het organiseren, ook Han en Marina, ontvangen ze een vaasje met tulpen. Daarna was het met elkaar opruimen en afwassen, en afscheid nemen van elkaar We kunnen weer terugkijken op een goed georganiseerd en gezellig weekend!

Ronald, Miranda, Han en Marina, heel hartelijk bedankt hiervoor!!

Tonny Diersmann.

Met een beperkt groepje liefhebbers, lieten we na eerst een kopje koffie te hebben genuttigd, de kano’s te water. Het instapritueel, peddel in de klemgreep overstappen en inschuiven, verliep voorspoedig.

Al vlot hadden we menige slag geslagen en waren we heerlijk tussen de waterbewoners en rietstengels glijdend onderweg.  De coördinatie in de tweevrouws-kajak liep fantastisch.

De dagen hieraan voorafgaand was het zeer wisselend geweest en soms onbestemd weer.  Wij hadden geluk;  het was een prachtige zonnige zaterdagochtend en zo is het de hele tocht ook gebleven.

We kwamen al spoedig op de eerste plas en na een kleine extra lus en doorsteek zaten we weer op de officiële  route.  We wilden de elektroboot route zoveel mogelijk vermijden. Prachtige velden waterlelies in bloei. Nu ging het verder in de kreken links en rechts. Mooi om zo direct aan de rietlanden voorbij te schuiven;  je voelt je op zo’n moment toch een onderdeel van de natuur.

Een stukje verder konden we even pauzeren en hebben ook de beeldhouwwerken nog even bekeken, ‘beelden aan de plas’ dachten we. De tocht werd vervolgd en via een smal kreekje kwamen we op een stukje open water. Daar voelde je direct de wind, maar die hadden we dit keer wel mee. Je kon nu de kerktoren van Noorden, waar we gestart waren, weer heel goed zien, ook  als richtpunt.  Na wat verder peddelen langs de rand van de plas kwamen we weer in de beslotenheid  van de kreekjes en rietlanden. De kerktoren verdween uit het zicht en kwam weer dichterbij. Na de laatste lussen zaten we snel weer  op de hoofdvaart en inmiddels was het ook een stuk drukker geworden.  Wij hadden het mooiste deel van de dag weten te benutten.  Voordeel van het drukker worden was dat we de kano’s niet meer zelf hoefden terug te dragen. Ze werden onmiddellijk weer ingezet.   Het was een mooie tocht!

Jeu de Boule mét bbq: ook nu weer een sportief hoogstandje

Het jaarlijkse jeu de Boules stond afgelopen jaar weer op het programma. Op een schitterende najaarsdag hadden de deelnemers allemaal reuze veel zin om weer eens een toernooitje te boulen. De wedstrijdleider was dit keer Bert Bohnen, geassisteerd door Ed Diersmann. We speelden langere potjes dan voorheen waardoor het ook vaak heel spannend kon zijn. Halverwege kwam Arie van der Zwan naar het toernooi om te zien of het allemaal goed reilde en zeilde. Want zoals jullie weten deed Arie voorheen de wedstrijdleiding. Wil van der Zwan kon er niet bij zijn vandaag want zij is onlangs geopereerd aan haar rug: Wil, we hopen dat je baat hebt gehad bij de operatie. Van der Zwan-toernooi! Zonder deze twee mensen zou de jeu de Boules nooit uitgegroeid zijn tot zo’n groot succes. Daarom heet vanaf heden het jaarlijkse Jeu de Boules toernooi “Het van der Zwan toernooi”.

Om deze twee prachtige mensen te bedanken voor alle jaren dat zij de organisatie voor de Jeu de Boules en barbecue op zich hebben genomen! Na een middagje boulen werden Jolanda Diersmann (dochter van) en Frans Wempe geëerd met een fles wijn voor het behalen van de beste punten. Na hard werken krijg je ook honger dus hierna werden de barbecues aangemaakt en werd het vlees kostelijk gegrild door Ed en Ronald, de koks van deze avond. Iedereen heeft heerlijk gesmuld van al het lekkers ook al gingen de meesten binnen eten omdat er een wind kwam opsteken, maar dat deed niks af aan de smaak. Graag wil ik Bert, Ed en Ronald bedanken voor de organisatie van deze dag want we hebben het niet alleen getroffen met het weer maar ook met jullie organisatie. Ik hoop dat we volgend jaar weer net zoveel plezier mogen beleven aan het van de Zwan toernooi.

Miranda Prosperi

25 september Plagroute Koeienflatsen, zon & goed wandelgezelschap

Was zondag 25 september de laatste zomerdag van het jaar? De deelnemers aan de wandeling over de nieuwe Plagroute hebben die dag in elk geval genoten van een zonovergoten rondgang door een mooi stukje Krimpenerwaard. Twee auto’s gevuld met NIVONleden en één hond vertrokken om 10:00 van het Groenhovenbad in Gouda. Op het parkeerterrein aan de Schaapsjeszijde (tussen Berkenwoude en Lageweg) kregen zij versterking: Mientje kwam met de fiets en Hans met zijn scooter, een Heinkel Tourist met blauw kenteken. Gert Jan Jansen had de plagroute ‘proefgelopen’. Op zijn voorstel werd de route ‘andersom’ gelopen, d.w.z. eerst over de geasfalteerde en relatief saaie Tiendweg naar de Berkenwoudse boezem. Aan het eind, bij een boerderij, klauterden we linksaf over een hek en begonnen aan de echte plagroute. Hier was het knap ongelijk, bovendien lagen er ontelbare koeienflatsen. Voor de eerste pauze klauterden we weer over een hek om te kunnen uitrusten op de restanten van een oude watermolen. Terug op de kade moesten we langs koeien en op of over prikkeldraad heen. Aan het eind linksaf kwamen we op een hele ruige kade, het verlengde van de Ouderkerkse Landscheiding. Die werd niet helemaal gevolgd want we gingen rechtsaf langs de vogelkijkhut, maar niet na eerst weer op een picknickbank gerust te hebben. Iedereen genoot met volle teugen van het weer en van de groene omgeving. Het laatste stuk voerde langs het steunpunt van het Zuid-Hollands Landschap, over een pad dat voorkomt dat je over de Schaapjeszijde zelf moet lopen. De eerste vragen “Hoe ver is het nog?” waren toen al gesteld, maar we bereikten om ongeveer half twee in gesloten formatie de parkeerplaats weer. Toen gingen we voor de koffie naar De Loet bij Lekkerkerk. Alleen Mientje zag die extra fietstocht niet zitten, dus met zijn zevenen wisten we nog net een tafel ‘te veroveren’ op het super drukke terras. Daar zagen we de eerste tekenen van een weersomslag. De zon viel af en toe uit en wij constateerden dat we bevoorrecht waren omdat we deze prachtige wandeling hadden kunnen maken.

Gert Jan Jansen

Wandeling Voornes Duin: gevarieerd en gezellig

Op zaterdag 6 augustus verzamelen, ondanks dat het ‘s morgens nog flink regent, 10 Nivonners nabij het winkelcentrum Bloemendaal om een mooie wandeling te gaan maken bij Oostvoorne. Naarmate we dichter bij Oostvoorne komen knapt het weer op en kunnen we lekker in het zonnetje op het terras van een kopje koffie genieten. Bezoekerscentrum Nadat we eerst in het bezoekerscentrum hebben rondgekeken gaan we op pad via de, bij het bezoekerscentrum horende, heemtuin. Leni de Jager heeft een mooie route uitgezet door Voornes duin, een zeer gevarieerd landschap met veel bloemen. Na ca een uur hebben we de eerste pauze bij een klein meertje. Hier wordt de meegebrachte lunch opgegeten, waarna we de wandeling vervolgen. Na weer ongeveer een uur komen we aan bij de volgende stop. Restaurant ‘Aan zee’ dat niet voor niets zo heet. Daar genieten we van een drankje met een taartje. Op deze plek kunnen mensen die de laatste drie kilometer liever niet meer lopen met de auto worden opgehaald, maar iedereen besluit om mee te lopen naar de auto’s. Dus gaan we, nadat we eerst van het uitzicht hebben genoten vanaf de uitkijktoren op het dak van het restaurant, met zijn allen weer op weg. Inspectiepad Het laatste stuk van de wandeling gaat via het inspectiepad terug naar de auto’s. Veel wordt er blijkbaar in deze duinen niet geïnspecteerd want dit is een smal pad, dat af en toe bijna helemaal dichtgegroeid is. Aan het eind van het inspectiepad lopen we over een goed onderhouden pad terug naar de Tenellaplas bij het bezoekerscentrum. We bedanken Leni voor het organiseren van deze mooie dag en kijken zeer tevreden terug op een dag met heerlijk weer en een wandeling door hele mooie natuur.

Margot van Ditmarsch

Vaarexcursie met IVN IJssel en Gouwe

De weersvoorspellingen voor deze dag waren niet best. Maar het stormde niet en er was geen onweer voorspeld. Dus de vaartocht ging gewoon door. Een beetje nat worden, dat was te overzien. Dus met regenkleding aan stapten we in de boot. Het druppelde nog een klein kwartier en daarna werden we beloond op een prachtige avond. We hadden een vaarexcursie onder deskundige leiding van vrijwilligers van het IVN IJssel en Gouwe, werkgroep vrijwillig landschapsbeheer. Deze werkgroep doet onderhoud aan natuurterreinen in de omgeving van Reeuwijk. Bijvoorbeeld geriefhoutbosjes, houtkades en knotwilgen en de eilandjes in de plassen worden onder handen genomen. Dit werk bestaat uit het onderhoud van oeverbeschoeiingen met palen en takkenbossen die afkomstig zijn van het knotwerk. Ook is er een maaiprogramma voor kruidenrijke hooilandjes die meestal op de eilandjes liggen. Die terreinen zijn alleen per boot bereikbaar. Geschiedenis De Reeuwijkse Plassen bestaan uit 13 plassen. Waarvan 12 veenplassen ontstaan door turfwinning. De kaarten/plattegrond die de vrijwilligers van het IVN bij zich hadden toonden de rechthoekige vorm van deze Plassen, daarin was de vroegere verkaveling van de weilanden nog te herkennen De Plassen zijn in de 18e en 19e eeuw ontstaan door het steeds dieper afgraven van het veen waardoor men al snel beneden het waterpeil kwam. De Plassen worden gescheiden door smalle weggetjes en kades die beplant zijn met hoofdzakelijk elzen, wilgen, populieren, essen en berken. Vroeger werden de wilgen geknot door de boeren en ze gebruikten het wilgenhout voor o.a. oeverbescherming en bonenstaken. Tegenwoordig wordt het knotten veelal door vrijwilligers gedaan. Zo is veel van het landschap intact gebleven. Het was genieten van al het moois dat we zagen. Zo rustig en sereen was het die avond op de Plassen. We zagen mooie natuurvriendelijke oevers. Op éen van de eilandjes zijn we aan land gegaan. Daar kregen we tussen het hoge riet uitleg over diverse planten. Voor de ringslangen zagen we de broeihopen bestaande uit takken, bladeren en hooi. Daarna voeren we weer naar ons beginpunt. Nog even genieten van het natuurschoon. Diverse watervogels en hier en daar rieten schiethutten voor jagers. Ook hielden we even stil om van de geluiden van de diverse vogels te genieten. We zagen zelfs een buizerd vliegen. Het was een zeer interessante goed georganiseerde tocht. Gezellig gezelschap. Koffie en thee aan boord. En stroopwafels van Mientje van Rooij.

Nel van Wijngaarden

Excursie Strandbeesten

Zaterdag 25 juni om 9 uur gingen we, 4 dames en Koen op weg naar Den Haag. Het weer was redelijk: zon, bewolking en weinig wind. Een kleine wandeling bracht ons door de duinen naar het strand waar we de Strandbeesten van de kinetische kunstenaar Theo Jansen gingen bekijken. De objecten zijn gemaakt van PVCbuizen-tie wraps en zeil, die uiteindelijk krakend en piepend langs de vloedlijn op wind kunnen voortbewegen. Je moet het gezien hebben hoe fantastisch het gemaakt is. Na een kopje koffie en terug door de duinen reden we rond het middaguur Gouda binnen.

Bedankt Koen!