Verslag Gouwedepot

Op 21 maart waren we met zo’n twintig bezoekers bij het Gouwedepot, het Streekarchief Midden Holland. Voorheen zat dit in de Spieringstraat.
Het gebouw is speciaal voor de archieven gebouwd. Volgens Rijksregels moeten papieren stukken een periode van enkele jaren tot in eeuwigheid worden bewaard.
De 11 van de 13 km planklengte wordt dus voortdurend geschoond en ververst. In deze digitale tijd komt er weinig nieuw materiaal bij, behalve uit bijzondere collecties, soms van particulieren. Binnen heerst permanent een klimaat van 18 graden en 50% relatieve vochtigheid. De foto- en filmarchieven worden bewaard bij 10 graden en 40%.
Na het perkament, gemaakt van koeien- of kalverhuid, kwam het papier op basis van stoffen en tenslotte het huidige papier op basis van hout.

Na een wat vervreemdende start, vanwege de voor velen onbekend locatie in het Gouwepark.
Al snel groeide het enthousiasme bij het zien van de prachtige oude boeken, met handmatig ingekleurde illustraties van vogels, paddenstoelen en waterdieren.
En een mooi ingetekende kaart van Utrecht tot Rotterdam, van de vader van de gebroeders Crabeth uit de 16e eeuw, waarbij we met de neus op het papier zochten naar bekende plaatsen. Het oudste pronkstuk is een handgeschreven document uit 1217, goed leesbaar en in voortreffelijke staat.
De uitleg was enthousiast en het hanteren van antieke boeken werd toegestaan, wat tot de opmerking leidde: ik wil hier de komende dagen wel blijven. Fijn om te weten dat je bijna al die mooie en interessante documenten en boeken kunt opvragen om rustig te bekijken op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek. Een leerzame ervaring.

Evert Hasselaar

 

240321_Gouwedepot-03308