Verslag Afdelingsweekend 2024

Terugblik op het afdelingsweekend van Nivon Gouda van 12 tot 14 april in het ABK-huis

 

 

We kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Dat kan ook niet anders met zo’n goede organisatie, een prettige sfeer en zulk mooi weer!Op vrijdagavond opent de weekendorganisatie het weekend met een ronde koffie voor alle 29 deelnemers. Vervolgens vertelt Frans Wempe alles wat hij weet over het ABK-huis, en dat is veel!
Daarna is er een speels kennismakingsrondje, waarbij ieder zich voorstelt (na het al dan niet vangen van de bal) en iets vertelt wat ‘niemand nog wist’. We horen bijzondere onthullingen!
Daarna is er levend memory, dat soms tot hilarische toestanden leidt. De sfeer zit er al goed in!

 

 

Op zaterdag gaat ieder na het ontbijt – in groepjes – haar of zijns weegs. Op vrijdag was er al een flap opgehangen waarop je kon aangeven wat je op zaterdag wilde doen en waarop geïnteresseerden zich konden ‘inschrijven’.
Twee groepjes gaan wandelen, een groepje gaat naar NP de Hoge Veluwe en een klein groepje gaat op jacht naar waterbeestjes.
In de namiddag is iedereen weer terug bij het huis, enigszins rozig van de fijne activiteit. Op het terras in de zon is het aangenaam thee drinken.

Intussen in de keuken: daar is Ronald de hele middag in de weer en wijdt Miranda zich aan het schillen van 10 kilo aardappels.
Het resultaat is er naar, de avondmaaltijd is heerlijk: een goede soep vooraf, een lekkere andijviestamp en een vlaflip. Alles natuurlijk vegetarisch. Dank Ronald (en Miranda)!
In de avond verzorgt Gerrit Fikkert een leuke quiz met vragen over het Nivon en over de natuur.
Binnen de vier groepjes wordt hevig gediscussieerd over de antwoorden, op fluisterende toon!

Op zondag staat – na het ontbijt en het schoonmaken van de kamers – een wandeling onder leiding van een IVN-gids op het programma. Bijna de hele groep doet hieraan mee. De excursie voert de groep door een nabijgelegen landgoed.
Intussen in de keuken: Ronald en Miranda zijn daar druk in de weer voor de lunch. Bijna alle restjes worden hierin verwerkt. Van de oude boterhammen en de restjes kaas worden tosti’s gemaakt. Het overgebleven fruit gaat in een vruchtensalade.
Met vereende krachten wordt al dit lekkers op een buffetje geserveerd.

De meesten genieten van deze overdadige lunch op het zonovergoten terras. Hoe goed kun je het treffen tijdens zo’n afdelingsweekend!
Na de lunch is het even flink aanpoten voor alle deelnemers om de zaal en de keuken netjes te maken. Tijdens de gezamenlijke afsluiting uit ieder zijn/haar tevredenheid en dank aan de weekendorganisatie.
Ieder keert met een blij gevoel huiswaarts.

Weekendorganisatie: hartelijk dank voor jullie inzet!
Leni de Jager

 

Verslag N.P. Hoge Veluwe

Dagje naar het Nationale Park De Hoge Veluwe

Op de zaterdag van ons weekend in het ABK-huis gingen wij met een groepje van 8 personen op stap, het weer was heerlijk zonnig en aangenaam van temperatuur. We hadden er zin in eerst de kaartjes gekocht en toen op zoek waar de witte fietsen staan … nou is dat vlak na de ingang en de keuze was reuze, even de zadels op hoogte stellen en daar gingen wij allemaal met kinderzitje achterop bleek handig voor onze tassen.
We waren het er snel over eens om eerst naar een terras te gaan zoeken en dan wel bij het parkpaviljoen. Er is buiten een heel groot terras in de zon en voldoende ruimte om bij elkaar te zitten, we namen allemaal iets lekkers bij de koffie en de thee, een goed begin.

Daarna gingen we verder met onze fietsen en toen was het weer zoeken of we onze “eigen” fiets konden terug vinden, want die stond al goed afgesteld! Soms lukte dat wel, toch handig. We gingen richting het Kröller Müller Museum om daar als eerste de mooiste collectie Van Vincent Gogh te zien. Wat ik ook een leuke tentoonstelling vond, was het gedeelte over de verschillende vogels en vooral over hun nestgedrag. De een vond de kleur blauw heel mooi en sleepte alles naar zijn nest toe. Je waande je ook af en toe in de echte natuur door de grote beelden en geluiden van het bos na te bootsen.
Na dit rondje museum waren we wel toe aan onze lunch.

Die hebben op een bankje buiten genuttigd, wat is het genieten hier in dit mooie park. De beeldentuin was ons volgende plan.
Leni wist een route die niet heel zichtbaar was, maar zeker de moeite waard. Wat een bijzondere werkstukken stonden er! Ze mochten allemaal aangeraakt worden en soms stond het er uitdrukkelijk bij raak mij aan!  Of sla een arm of been om iemand heen … Bekijk het maar van boven …
Sommigen gingen een andere route op, ook helemaal prima.
Rond 16.00 hadden we met elkaar afgesproken om als afsluiting op het terras nog wat te drinken en dan terug naar de uitgang te fietsen.
Het was een zeer geslaagde dag!

Marlies Blankers

Wandeling Hall 13 april 2024 tijdens weekend van Nivon afdeling Gouda

Hoewel ik al sinds 2004 lid ben van het Nivon was ik nog niet eerder met de afdeling Gouda een weekend op stap geweest. Benieuwd hoe dit zou zijn.
Zaterdagavond werd duidelijk dat we voor de zondag zelf ons programma moesten invullen. Op een poster kon ieder een activiteit invullen en mede Nivonners hiervoor werven.
Een groep koos voor een bezoek per auto aan De Hoge Veluwe met het Kröller-Müller Museum. Verder was er een voorstel voor een wandeling in de naaste omgeving, een enkeling ging fietsen en een enthousiasteling wilde waterdiertjes ontdekken.
Zondagmorgen stond er een heerlijk ontbijtbuffet klaar en maakten we lunchpakketjes.
Er ontstonden twee wandelgroepjes, een voor de korte en een voor de lange wandeling.
Met Fon en Hannie ging ik op pad volgens de rode route van 8,2 km waarbij een verkorting mogelijk was.
De wandeling start naast de kerk van Hall, helaas op deze zondagmorgen gesloten. De kerk dateert uit de 14e eeuw en heeft prachtige gewelfschilderingen uit de 16e eeuw.

Via een QR code was het toch mogelijk om het interieur te bekijken en van prachtige klassieke muziek te genieten.
In de vijver voor het kerkje werden waterdiertjes bestudeerd door Evert en Marjan.
De route begint met een landschap met waterplasjes en bosranden. We zien onderweg de eerste voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, wilde hyacint, dalkruid, salomonszegel en daslook. Bij uitkijkpunt Kiekuut genieten we op een bankje van het uitzicht op de waterplas en eten onze boterham. Daarna wandelen we meer door een bosgebied. We lopen over het landgoed Leusveld, langs het jachthuis. Daar kiezen we voor de verkorte route en komen nog enkele Nivonners tegen die de langere wandeling kozen in omgekeerde richting.
Wat ons opviel: de routepaaltjes zijn vaak verwarrend doordat er zoveel verschillende bordjes je de weg wijzen zodat je ‘door de bomen het bos’ niet meer kunt zien. We ontdekten pas vrij laat dat we het rode Klompenpad moesten volgen
Na thuiskomst een pot thee gezet en bijpraten met de anderen op het terras in het zonnetje.
Na een heerlijke vegetarische maaltijd van drie gangen, verzorgd door Ronald, testten Gerrit en Ingrid onze kennis met een quiz. Na een hapje en drankje ging iedereen naar de kamers lekker slapen.

Het was een fijne dag met mooi weer.
Rita Verkerk