Verslag van de vogelexcursie in het Weegje

Op zaterdagochtend 24 februari verzamelden wij ons om 10 uur bij het Weegje. We waren met een grote groep. Dat kwam omdat er ook mensen bij waren van het IVN Gouda.
Het was wel een behoorlijke frisse ochtend, voornamelijk door de koude wind, iedereen was gelukkig goed warm aangekleed.
De bedoeling was om te kijken of de grutto’s alweer zijn teruggekomen op hun geliefde plek, een ondergelopen weiland, alvorens ze naar hun broedplekken gaan in de naastgelegen polders.
We hebben er vijf gespot die ochtend. In de vroege ochtend waren er meer te zien geweest, heb ik me laten vertellen. En er zijn ook al een keer een groep van 45 grutto’s gespot.
We werden er ook attent op gemaakt om goed onze oren te spitsen voor andere vogelgeluiden.
Dat was soms lastig te horen omdat er veel werd gepraat. Dat is ook gezellig, maar af en toe was het ook leuk om even stil te zijn.
We hoorden de pimpelmees, de staartmees, het roodborstje, kieviten, ganzen en nog meer, maar daar weet ik de namen niet meer van.
Iets verderop waren de reigers te zien in de hoge bomen en, ja hoor, ze hadden zelfs jongen in de nesten. Dat was een grappig gezicht met die kopjes boven de rand van het nest.
Al met al was het een interessante ochtend en veel gezien en gehoord. Het gezamenlijk lunchen hebben we maar overgeslagen voor deze keer, vanwege de kou.

Marlies Blankers

_DSC7303