Dagje Biesbosch met varen, museumbezoek en wandelen

Op woensdag 28 juli gaan we de Biesbosch verkennen.

We brengen (na de koffie) allereerst een bezoek aan het verrassend mooie Biesboschmuseum. De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal van de historische ontwikkeling van de Biesbosch. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur: het komt allemaal aan bod in zintuigprikkelende ruimtes.

Daarnaast is er de tentoonstelling ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’. Deze thematentoonstelling belicht de cruciale rol die de Biesbosch speelde bij de bevrijding van Nederland. Gelegen tussen de grote rivieren is de Biesbosch een soort niemandsland, waar de Duitsers zich niet in waagden. Zo werd het een belangrijke onderduikplaats voor binnenvaartschepen. Ook verstopten honderden mensen zich in de grienden van de Biesbosch om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Daarnaast werden op twee binnenvaartschepen Duitse soldaten gevangen gehouden. In het laatste halfjaar van de oorlog vonden de zogenaamde linie-crossings plaats: de uitwisseling tussen het al bevrijde zuiden en nog bezette noorden van waardevolle spullen als medicijnen, militaire documenten, geallieerde piloten en andere mensen.

Dan gaan we de Biesbosch via het water verkennen in een 75-minuten durende fluisterbootexcursie. Na de vaartocht is er nog gelegenheid om verder te gaan met het museumbezoek. Er is daar veel te zien en beleven!

Na museum en vaartocht en nog een keer koffie gaan we te voet de Biesbosch in; een mooie en afwisselende wandeling van ca. 3 km, dus voor (bijna) iedereen goed te doen.

Omdat de boot moet worden gereserveerd, is aanmelding mogelijk tot uiterlijk 6 juli. Dat kan bij Leni de Jager: Leni@dejagerschoon.nl. Bij aanmelding graag doorgeven of je met de auto gaat en mensen kan meenemen of dat je graag wil meerijden.

De deelnemersbijdrage voor deze dagexcursie hangt af van het bezit van een museumkaart (MK).
Voor leden met MK is dit: € 16,- (niet leden met MK € 21,-)
Leden zonder MK: € 24 ,-(niet-leden zonder MK € 29,-)
Flinke bedragen, maar hierbij is inbegrepen: de boottocht, twee keer koffie waarvan 1 keer met appeltaart, en voor de mensen zonder museumkaart de toegang tot het museum.
De deelnemersbijdrage graag uiterlijk 6 juli overmaken op rekening NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon afdeling Gouda.