Een dagje techniek in Rotterdam
Een (halve) dag vol techniek, was het uitstapje dat de Goudse Nivongroep van 11 personen maakte op woensdag 1 februari. Eerste doel was het Stoomtreinendepot en -werkplaats in Rotterdam. Het gebouw, een werkloods, is speciaal gebouwd (nagebouwd van een oud ontwerp) eind jaren ’90 voor de Stoomstichting. Misschien heb je wel eens een stoomlocomotief door Gouda zien rijden, bij Goverwelle rangerend en terugrijdend? Die is van deze club.
Na een kop koffie gingen we in twee groepen met rondleiders Ed en Peter door de werkplaats, als eerste kregen we een stoomlocomotief te zien die in 1940 in Duitsland was gebouwd, een enorm bakbeest met wielen van 2 meter hoog. Tot mijn verbazing kan deze een snelheid halen van zo’n 140 km! Deze loc wordt nog steeds gebruikt. De Stoomstichting organiseert regelmatig ritten, maar hij rijdt wel met een lagere snelheid – de remmen waren destijds nog niet zo goed als nu. Ook in de ‘cockpit’ mochten we een kijkje nemen, in mijn ogen en enorm beroete, krappe en donkere ruimte, zonder veel zicht op de rails. Verder langs het terrein kregen we nog een aantal prachtig opgeknapte oude personenrijtuigen (uit de jaren dertig) te zien en een restauratierijtuig, allemaal in gebruik. Binnen is nog een ruimte met een modelspoorbaan, daar kregen liefhebbers ook uitleg over de werking van de stoomlocomotief.
In de werkplaats waren zo’n 10 mannen bezig met het werk aan diverse locs en rijtuigen. Daar rook het precies zo als op het werk van mijn vader (bij leven constructiebankwerker te Boskoop), dus die geur riep veel jeugdherinneringen bij mij op.
Daarna een stukje verderop naar het Rotterdamse Radiomuseum, boven in het gebouw van Correct (misschien wel eens gezien vanuit de trein naar Rotterdam?), vlakbij station Noord. Zij waren speciaal voor onze groep geopend. Ook hier twee rondleiders, de een met een technisch verhaal en de ander met meer oog voor geluid en uiterlijk. Er was veel moois te zien, prachtige houten radio’s uit de begintijd en later, kunstwerkjes op zich. “O ja, die hadden wij thuis ook” was regelmatig te horen bij de deelnemers. We kregen de werking van de eerste muziekdragers te zien en te horen, de wasrol en de schellak grammofoonplaat. En alles wat daarna kwam: de bandrecorder, het cassettebandje, de cd. De rondleiders waren zeer deskundig en betrokken, daarnaast is dit museum als één van de weinige in Nederland gratis toegankelijk.
Organisator Koen Lustig sloot af met het overhandigen van Goudse stroopwafels en een financiële bijdrage van de Nivon voor dit museum. Weer open vanaf begin maart.
En Koen, heel erg bedankt voor het organiseren van het bezoek aan deze twee onbekende maar hartverwarmende musea!
Jenny Schoemaker