Op woensdagmiddag 30 oktober was Nivon Gouda op bezoek bij het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.
Dit hoogheemraadschap bestrijkt een groot deel van het gebied van de Nivon-afdeling Gouda en omstreken.
Deze excursie paste binnen een reeks van activiteiten gericht op de natuur en het water in onze omgeving.
Wij bezochten eerder een afvalwaterzuivering, natuurgebieden die aangelegd waren met als tweede doel een waterberging, het gemaal in Haastrecht en nu het kantoor van het hoogheemraadschap.
Dit keer waren ook belangstellenden vanuit aangrenzende afdelingen van de partij die in onze nieuwsbrief hadden gelezen over deze activiteit.

Hoogheemraad Josien van Cappelle gaf een presentatie over het werkgebied en de onderwerpen van het hoogheemraadschap.
Hoe werkt het bestuur, hoe worden beslissingen genomen, welke partijen zijn er.
Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het beheer van het water qua kwantiteit en kwaliteit, en dat laatste heeft alles te maken met de natuurwaarden en de biodiversiteit.
Het schap is ook verantwoordelijk voor de noodzakelijkje dijkverzwaring, dat veel impact heeft op de omgeving.
Een belangrijk probleem zijn de rivierkreeften, die alles eten: elkaar, maar voornamelijk waterplanten, organisch materiaal en visseneitjes.
En ze jongen in een heel hoog tempo. Wat overblijft is een soort onderwaterwoestijn waar niets leeft behalve de rivierkreeften.
Natuurlijk is er uitgebreid gesproken over de dilemma’s en de (mogelijke) gevolgen van de klimaatverandering, zeker in relatie tot het verantwoord kunnen bouwen van nieuwe wijken en dorpen in onze polders.

Vervolgens werden we door archivaris Olaf van Twist meegenomen voor een bezichtiging van het bijzondere gebouw waarin het hoogheemraadschap is gevestigd.
Het gebouw ligt aan de Maasboulevard in Rotterdam.
Het is ontworpen door Architect Kraaijvanger.
Er wordt veel gedaan aan vergroening.
Er is een grote daktuin met niet alleen een fantastisch uitzicht over Rotterdam, maar ook een groen dak die water bergt.Daktuin
Langs de gevel zijn onlangs wisteria’s (blauwe regen) aangebracht.
In het gebouw is bijzondere kunst te zien die destijds bij de bouw en de latere uitbreidingen is aangebracht, zoals een prachtig glasreliëf van Ger van Ierssel over meerdere verdiepingen.
In de werkkamer van de dijkgraaf zijn elementen teruggebracht uit de oorspronkelijke gebouwen van het hoogheemraadschap uit de 17e eeuw.

Tenslotte werden we meegenomen naar de archiefruimte waar we met eigen ogen eeuwenoude documenten konden bekijken, zoals de oorkonde waarmee het hoogheemraadschap werd opgericht in de 14e eeuw.
Een bijzondere ervaring om documenten te bekijken in een uitgeschoven lade van een archiefkast die zijn ondertekend door de zoon van Floris V en Jacoba van Beieren.

Gerard de Jager