Verslag bezoek Kaasboerderij Twee Hoeven op 5 november
Acht vrouw/man sterk, waaronder enkele fietsers, werden we ontvangen door Willemijn met koffie en Kamphuizer siroopwafels.
Ze gaf een zeer uitvoerige uitleg rond het proces van de kaasmakerij met alles wat daar ook bij komt kijken.
Met wat specifieke vragen rond de afstamming, niet van het vee, werd ook duidelijk dat de link met een van de Nivonners diep geworteld is.
Terug naar de Goudse rauwmelkse boerenkaas van 48+ vanaf twee weken tot zelfs meer dan drie jaren.
Het proces werd niet alleen helder verteld en nadat we ons in de voorgeschreven niet-moslim hoofddoekjes en schoenendoekjes hadden gehesen konden we de kaasmakerij in bedrijf ook even zien.
Aan het eind een indrukwekkend pekelbad, waarbij we vooraf de theoretische uitleg al hadden gehad en hoe dit uiteindelijk naast de wrongel zelf ook bepalend is voor de smaakvorming.
Het poetsen van de kazen konden we ook zien en daarna mochten we een kleine tour over de boerderij doen waar het deel van de koeien staat dat de melkproductie doet.
Zeer deskundige uitleg en een indrukwekkend geheel, waarbij wel duidelijk wordt dat het totaal een fijn afgestemd proces is om op economisch verantwoorde wijze de productie te kunnen doen.
Tot slot kregen we een proeverij van een drietal kazen met uiteraard een verschillende smaakprofiel.
De volgende keer sta ik toch bij de kaasaankoop wat anders te kijken naar al die gekleurde gele schijven.
Koen Lustig