Op excursie naar de stadsakker op 6 September

We werden gastvrij ontvangen op de stadsakker van Gouda met koffie  thee en zelfs met appeltaart en slagroom, wat een goed idee!

Het weer was geweldig, gelukkig maar, want je kunt alleen buiten zitten.
We waren met een grote groep geïnteresseerde Nivonners die ook, net als ik, nieuwsgierig zijn naar het concept.

Fred Ipenburg vertelde over de geschiedenis die zo’n twee jaar (juli 23) geleden begon met als idee een plek waar consumenten (h)eerlijk, gezond, lokaal geproduceerd voedsel met zo min mogelijk verspilling kunnen eten.
Dit stuk land ligt in de uiterwaard van de Hollandse IJssel aan het Goverwellepad.
Dit was lang geleden van een boer geweest en het is de gemeente Gouda gelukt om het landje te kopen.
De Stadsakker gaat nu een erfpachtcontract afsluiten voor 30 jaar.
Dat geeft letterlijk vaste grond onder de voeten.
Er twee vaste professionele tuinders verbonden aan de stadsakker,
Tiara en Eric, beiden met een opleiding  in de biologische landbouw.
Ook onze eigen Nivonleden Jenny Schoemaker en Yvonne van der Waal, beiden vrijwilligers bij de Stadsakker, vertelden over hun werkzaamheden voor de akker.

We werden rondgeleid over de akker en zagen enkele gewassen.
De stadsakker heeft sinds kort zonnepanelen op een kar staan. Daarmee kan de waterpomp worden bediend.
Zo kunnen de gewassen door middel van slangetjes met gaatjes worden bewaterd.
Er stond in 2023 veel raaigras op het land.
Gelukkig is het goede savelgrond, dat is rivierklei gemengd met zand.
Heel goed voor akkerbouw. Er staan nu 40 soorten groenten, die geoogst kunnen worden en 60 soorten die hier groeien.
Op dit moment doen de pompoenen het heel goed, nadat de eerdere oogst was mislukt. Het veld staat nu helemaal vol.

Er zijn al veel “oogstgenoten”, zoals dat heet. Dat zijn de mensen die wekelijks groentes komen afhalen.
Op dit moment zijn het 320 “monden” en dan zijn er nog 40 pakketten voor de voedselbank dus dat is al een groot aantal mensen.

Er zijn bijenkasten neergezet door een imker met honingbijen en bloemenbijen, en de honingbijen gingen in het voorjaar met z’n allen gelijk op de appelboom af om ze te bestuiven en die zorgen voor ook de honing.

Er zijn ook composthopen. Daar was iemand net mee bezig en hij vertelde dat ze over gaan op de “Bokashi” methode (Japans).
Omdat het luchtdicht wordt afgesloten en door de mineralen en micro-organismen verloopt het fermentatieproces duurzaam en snel.

Er waren redelijk wat vrijwilligers aan het werk. Na de rondleiding mochten ook wij een uurtje aan het werk.
Een deel van de mensen had als taak om een geheel verborgen preiveld aan te pakken.
Het veld stond zo vol met distels, dat de prei niet meer te zien was. Een pittig klusje, maar wel dankbaar, want de prei was daarna weer goed zichtbaar.
Anderen gingen aan de slag met de knoflook.
De teentjes eraf halen die straks worden geplant voor de oogst van volgend jaar.
Ze waren blij met een paar extra handjes, want er is altijd veel te doen.
Ze kunnen vrijwilligers altijd gebruiken.

Bloeming: Na de lunch werden we door Wilma door de bloementuin (bloeming) rondgeleid.
Wat een kleurenpracht is er te zien, echt geweldig. En wat een werk zit er in om het zo mooi te laten groeien.
Er staat een schutting omheen van wilgentenen en deze dient ook als takkenril voor insecten en kleine dieren.
Er is een kruidenspiraal gemaakt van stenen en dakpannen met allemaal kruiden en theekruiden.
De planten die veel zon nodig hebben staan bovenop en aan de zonkant.
De planten die schaduw nodig hebben staan lager en aan de schaduwkant. Met afvalstenen en dakpannen is een bank gemaakt.
Daar kun je lekker zitten met een kopje thee zo vers uit de tuin en de bank is gelijk ook een plek voor insecten en voor egels.
Vooraan de weg staat een fietskar met bosjes biologische bloemen die gekocht kunnen worden.

Het was een inspirerende ochtend. Misschien eens na te denken om als vrijwilliger te helpen of oogstgenoot te worden?
Direct aanmelden of vragen: info@stadsakkergouda.nl

Marlies Blankers