Wandeling van Woerden naar Harmelen en bezoek aan Stichting De Kievit

Wandeling vanaf Woerden Station naar de Kievit In Harmelen op zaterdag 18 juni
(12 a 15 km, met een optie om de wandeling in te korten tot ca. 8 km)

We verzamelen bij station Woerden om 10.30 uur, aan de achterzijde. (Wanneer je met de trein aankomt en je neemt vanaf het perron de trap of lift naar boven ga je daarna linksaf).
We lopen via bebouwing naar restaurant Edge, in de wijk Snel en Polanen, gelegen nabij de Woerdense plas; tijd voor koffie/ thee.
Daarna lopen we langs de Woerdense plas, door de ‘boerenbuurt’ richting Harmelen naar de Kievit. Ik verwacht dat we hier rond 12.15/12.30 uur zijn.

AfbeeldingKievit1

Stichting De Kievit is een Natuur-, milieu-educatief en historisch centrum. De stichting beheert een uniek natuurgebied ten westen van Harmelen. Het complex bestaat uit daggelderswoningen en enkele bijgebouwen, een moestuin (nu educatieve tuin), hooiland waar vroeger de geiten graasden en de boomgaard.
De boomgaard is nu een bezienswaardigheid, omdat er 19 oude rassen appel-, peren- en pruimenbomen staan. Een natuurtuin, passend en aansluitend bij het natuurgebied eromheen en bij de cultuurhistorie van de voormalige daggeldershuisjes. Dit heeft geleid tot moestuinvakken, kruidenvakken, bijenvakken, boerenhofblommen, en meer naar achter toe, de “recycling van materiaal”: een insectenmuur en “vlindervakken”.
Hier wacht ons een rondleiding door één van de vrijwilligers.
Ook is er de mogelijkheid om op het terrein zelf rond te kijken, er zijn panelen geplaatst bij de diverse vakken met tekst en basisinformatie. We drinken hier koffie en thee, er is gelegenheid voor toiletbezoek en tijd voor je boterham.

AfbeeldingKievit2

Daarna lopen we terug naar Woerden, het eerste gedeelte door Haanwijk (boerenbuurt), om daarna het Jaagpad te volgen langs de Kromme Rijn. Het Jaagpad is onderdeel van de Limesroute en zorgde in de tijd van de Romeinen voor de verbinding tussen verschillende forten. Halverwege deze route staat een picknicktafel voor evt. een ruststop.
Ik verwacht dat we rond 15.30/16.00 uur weer bij het Station Woerden zijn.
Onderstaande foto van het Jaagpad richting Woerden.

AfbeeldingKievit3
Mensen die 12-15 km te ver vinden: er is een mogelijkheid om vanuit de Kievit naar de bushalte Marmelen te wandelen. De bus brengt je dan naar station Woerden.

Aanmelden Aanmelden voor deze wandeling kan liefst voor 14 juni bij Marion van der Valk, marionvdvalk@hotmail.com , telefoon 06 1820 2168.
De deelnemersbijdrage voor deze wandeling inclusief twee keer koffie/thee en een rondleiding is € 3,00 voor leden en € 6,00 voor niet-leden. Dit bedrag graag overmaken op rekening NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon afdeling Gouda.
Verder: denk aan goede wandelschoenen en neem een lunchpakketje mee!

Marion van der Valk