Vogelexcursie naar de Groene Jonker op woensdag 14 april

Op woensdag 14 april 2021 gaan we op vogelexcursie naar de het gebied de Groene Jonker, nabij Noorden.
Vogelgids Marius van Rouwendaal (KNNV) begeleidt ons op deze vogelwandeling.

De Groene Jonker

Het hele jaar door zijn er veel vogels te vinden in de Groene Jonker. Sommigen vogels zijn er alleen in het voorjaar, andere vogels overwinteren juist in het gebied.
De Groene Jonker, gelegen bij Nieuwkoop in de Kouspolder, is een jong natuurgebied. In 2007 werd het aangelegd, waarbij enkele waterpartijen werden gegraven en watergangen werden verruimd. De grond die daarbij vrij kwam werd gebruikt om een verhoging rond het gebied aan te leggen. Hierdoor kon het waterpeil worden verhoogd, zodat er een afwisseling van water- en rietland is ontstaan. Het gebied is in korte tijd bekend geraakt bij veel vogelaars, vanwege de aanwezigheid van onder andere kleinst waterhoen, porseleinhoen, steltkluut en geoorde fuut. De Groene Jonker kent een gevarieerd moerassig landschap. Het is een waardevolle schakel in de Ecologische Hoofdstructuur tussen de Nieuwkoopse Plassen, de Bovenlanden en de Vinkenveense Plassen.

Wij vertrekken om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats van het Winkelcentrum Bloemendaal aan de zijde van Jumbo (Ruigenburg, 2804 VT Gouda huisnummer 2)

Aanmelden voor deze vogelexcursie kan bij Gerard de Jager. Geef bij aanmelding aan of je zelf rijdt en iemand kan meenemen of dat je graag wil meerijden.
Maximaal één meerijder per auto en mondkapje op!
De brandstofkosten worden per auto gedeeld op basis van € 0,20 per km.
Neem camera, verrekijker en vogelgids mee, en trek goede wandelschoenen aan.
Denk desgewenst ook aan wat drinken en eten, want er is geen horeca bij het gebied (zo dat al open is).

Vogelexcursie

Wil je alvast een beetje in de stemming komen? De website van de vogelkijkhut geeft dagelijks de laatste waarnemingen door.  
Adres: Groene Jonker, Hogedijk 2, 2435 NC Zevenhoven.