Verslag Goverwelle – Hekendorp en vice versa met de benenwagen op 23 januari 2022

Twaalf in getal (Tinus meegerekend) verzamelden we bij het startpunt. Beetje herinrichting van de fiets-parkeerplaats leek recent te zijn uitgevoerd. De twaalf werden onderweg regelmatig herteld zodat we geen schaapjes misten bij terugkeer.

Beetje grijze lucht net als de andere dagen deze week, maar er was geen wind, dus voldoende pluspunten.

De route konden we een beetje aanpassen, anders dan vooraf gepland, omdat het lokale café annex ‘brasserie’ in Hekendorp toch open was in ieder geval voor een buitenconsumptie en plaspauze, geen onbelangrijke elementen.

Nieuwjaarswandeling1

Leni had nog een aantal varianten op de route in petto die voor mij onbekend waren en een waardevolle toevoeging aan de route gaven. Een korte tussenstop bij het verhoogde uitzichtpunt op de nat-drasplas en in het voorjaar een goede grutto spotplek. Het boerenbedrijf Hoeve Stein werd via de brugtrap aangedaan met ook hier een toiletstop optie. De koeien leken het als merkbaar aangenaam te ervaren. Ondergetekende heeft wel meer boerderijen en koeienstallen van binnen gezien maar het vee zag er uitermate relaxed uit en liep heerlijk te chillen. Ze konden bij een soort afhaalbalie hun tussendoor snacks dan wel brokken aangeboden krijgen e.e.a. wel afhankelijk dan van hun halsbandcode. Maar ja er waren toch ook al dancings waar je met dezelfde chip technologie ook aan de bar je bestelling kunt doen…  Iets verderop was er ook gelegenheid voor het rugkrabben, borstels die automatisch aangaan en waar de koeien zich even kunnen laten krabben. Leek dus wel een soort welness voor koeien ipv de ouderwetse stal zoals ik hem vaak genoeg gezien heb. Hoeve Stein had hier ook een kleine vitrine ingericht met wat aandachtspunten voor de weidevogels. Een aanrader om met kinderen of kleinkinderen te laten zien wat de echte melkfabriek is.

Nieuwjaarswandeling2

Verder langs een stukje enkele Wiericke en een overstap langs het gemaal naar de binnenkant van de enkele Wiericke en verder naar Hekendorp. Hekendorp, volgens een deskundige meeloper, afgeleid van het ‘hekelen’ van het vlas, dat hier in de vorige eeuw werd verbouwd. Aangekomen bij de sluis, de naamgever van de wijk Goverwelle in Gouda, kun je niet om de historie heen dat op deze plek de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen zou hebben plaatsgevonden. Om geen geschiedvervalsing te plegen vermelden we maar even dat volgens de wiki dit toch een paar km verderop bij Bonrepas moet zijn geweest en niet bij de sluis.

De stop liep volgens plan en ook de nodige motoren met hun clubjes waren ruim vertegenwoordigd. Nog weinig fietsers omdat het daarvoor toch te vroeg in het jaar is.

Nieuwjaarswandeling3

Verder de dijk op en weer de kade op van de Wiericke. Daarna de Tiendweg volgen tot in Goverwelle. Een aantal vissers komen we tegen die aan het snoeken zijn. De vele hekken gaan vandaag makkelijk open en nergens vee dat de route bemoeilijkt.

We komen wel een beetje onder de modder, maar voldaan weer aan bij het startpunt en een ieder gaat verder zijns weegs.

Koen 

Verslag van de Gildewandeling Utrecht op 12 februari 2022

Een zonnige zaterdag. 24 deelnemers melden zich op het Domplein, alwaar onze drie stadsgidsen al klaar staan. We begroeten elkaar en de groep wordt verdeeld in drie groepen.

Elke groep trekt met de gids de oude stad in. Eén gids houdt zich streng aan de opdracht ‘hofjes en steegjes’ en toont de groep verrassend verborgen hofjes. De andere twee gidsen nemen de opdracht wat minder strikt op en tonen ook andere bezienswaardigheden.

Bij het standbeeld van Adriaan Florenszoon Boeyens (paus Adrianus) wordt een van de groepen ook toegesproken door een Spaanse historicus, die in het Adrianusjaar naar Nederland is gekomen om aanvullende studie te doen.

In de Domkerk zingt een koor prachtige liederen. Iedere zaterdag is daar een gratis concert. In de kerk zien we ook de moderne draadplastieken. Draad, aan elkaar verbonden tot 3D-objecten.

In de Dom is nog goed te zien wat de Beeldenstorm teweeg heeft gebracht: geen oude glas-in-lood ramen en beelden waaruit de gezichten waren gehakt.

Veel hofjes en steegjes. Allemaal plekken waar je anders aan voorbij loopt. Utrecht blijkt nog mooier dan we hadden gedacht.

De drie groepen komen om 15 uur weer bijeen. Iedereen is erg enthousiast over de rondleiding door het Gilde.

Ter afsluiting gaat een groot deel van de groep mee naar restaurant Metro, waar onder het genot van een drankje wordt nagepraat.

Dit was de eerste activiteit die Marion van der Valk, kersvers lid van de activiteitencommissie, organiseerde. Hartelijk dank Marion voor de goede organisatie van deze zeer geslaagde middag!

Leni en Gerard de Jager

Verslag van de wandeling van Utrecht naar Bunnik op 24 februari 2022

Zeven vrouw/man sterk bij vertrek in Gouda en nog een bijkomende wandelaarster in Utrecht maakt het totaal van acht liefhebbers compleet.

We werpen even, nu we er toch zijn, een korte blik op de ‘revolutionaire’ fietsenstalling van Utrecht die bij opening toch voor Nederland een nieuwe trend heeft ingezet. Inmiddels heeft het concept al op diverse plekken navolging gevonden.

We starten via de binnenstad, pakken nog even een hofje en stukjes oud-Utrecht mee en gaan via de werven naar het Louis Hartlooper Complex en daar naar de rand van de stad. De route langs de Kromme Rijn vervolgen we iets voorbij het voetbalstadion en daarna de lokale kanoverhuurder (aan de overkant), via het oude jaagpad.

Toch altijd weer verrassend hoe snel je toch via een mooie natuurlijke route zo snel uit het centrum naar aangrenzend natuurgebied kunt lopen. Het weer blijft ons tegen alle eerdere voorspellingen in goed gezind met zelfs een klein zonnetje.

We zijn spoedig op het landgoed van de drie oude ridderhofsteden, oud en nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Via de uitspanning ‘De Veldkeuken’ , die er ook wel aanlokkelijk uitziet, nemen we een korte slingerroute via het ‘Engelse werk’, het rococo park met zicht op het ‘trapezium’ en belanden zo spoedig in het ‘Theehuis Rhijnauwen’.  De bestelling en bediening verlopen vlot zodat we naar inschatting ruim op tijd voor de ‘daluren-periode’ het station en trein zouden kunnen bereiken. Het goede weer voor vandaag was nu wel even op dus met flinke pas nemen we de laatste paar kilometers. Er volgt nog een kleine afsplitsing voor een deel van de groep die liever geen omweg via de Kromme Rijn wil blijven volgen maar liever de kortere weg naar het station kiest. Een select gezelschap blijft het jaagpad tot aan de andere rand van Bunnik volgen, lopen nu toch weer droog en vinden ook hun weg naar het station. Het geeft een voldaan gevoel met beter weer dan voorspeld.

Koen

Verslag van een mooi dagje Haarzuilens op 5 maart

Het was een mooie zonnige zaterdag met een beetje gure wind, maar perfect voor een dagje Haarzuilens, inclusief Kasteelbezoek.

We troffen elkaar op het parkeerterrein bij Kasteel de Haar.

In een rustig tempo wandelden we, twaalf man/vrouw sterk, in ruim 15 minuten naar de koffie van Het Wapen Van Haarzuylens. En niet alleen koffie werd er genuttigd, want volgens Nivon-traditie, werd er natuurlijk ook gebak besteld. Daarna was het tijd voor het Ommetje. Het was een korte maar wel een mooie wandeling.

                                                        

                                                       

Hier en daar nog wel wat blubberig. Onderweg zagen we wat roofvogels. Aan het eind van de wandeling doemden de contouren van het kasteel al op. Het Ommetje kostte een klein uur tot aan de kassa van het  Kasteel. Omdat geen van ons er rekening mee had gehouden dat Kasteel de Haar nog steeds een tijdblok voor tickets hanteert, stonden we daar zonder ticket. Er was al eerder verteld dat alle tickets al vergeven waren en dat was best een tegenvaller. Gelukkig wilde de aardige mevrouw van de kaartverkoop een uitzondering maken … we kregen tickets!! Drie van ons hadden het kasteel al eens eerder gezien. Zij gingen wandelen in de Kasteeltuin. 

 

Omstreeks 14.30 uur kwamen we weer bijeen. De wandelaars in de tuin en de mensen die het kasteel hadden bezocht kwamen allen enthousiast terug  Eén auto met inhoud wilde nog wat langer bij het kasteel en de tuinen blijven. De drie andere auto’s gingen weer huiswaarts.  

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde dag!

Nel

Verslag van het Nivon weekend op de Bosbeek

Een zeer geslaagd weekend!

Nivon Weekend 2022

Van 1-3 april hebben 29 leden van de NIVON afdeling Gouda een zeer geslaagd weekend in natuurvriendenhuis De Bosbeek doorgebracht.

De eerste grote verrassing was koning winter. We kwamen met sneeuw aan en waren in dikke kleren gehuld voor deze onverwachte wending in het weer. Maar het mocht de pret niet drukken, want….het bleef het hele weekend zelfs droog.

De tweede grote verrassing was de mix aan deelnemers. Veel ‘oudgedienden’, maar ook een flink aantal ‘eerstkomers’. Toen op 1 april om 20.00 uur het startschot werd gegeven, begonnen we dan ook met een uitgebreide voorstelronde, die tevens een geschiedenisles werd. De oudstgedienden waren al 60 jaar lid; de jongste eerstkomer nog maar een paar maanden.

Het ijs was hierdoor meteen gebroken en we stortten ons gebroederlijk en gezusterlijk op de lijst aan mogelijke activiteiten die al aan de muur hing en de diverse corveediensten. Na een laatste praatje en drankje toog iedereen tevreden naar zijn kamer.

De volgende ochtend werden we op een uitgebreid gezamenlijk ontbijt getrakteerd. Er was voor ieder wat wils en er konden ook lunchpakketjes gemaakt worden. Vanaf een uur of half tien splitsten we ons op in subgroepjes die ieder elks weeg gingen.

Een aantal groepjes had gekozen voor een bezoek aan het beeldenmuseum het Depot in Wageningen. Zo ook het groepje waarin ik zat. We togen als eerste naar het Arboretum, annex beeldentuin. Het was goed koud, maar dat verhoogde de vroege lentesfeer die er heerste in de ontwakende tuin. Ook verwonderden we ons over de diversiteit aan beelden. Op het moment dat het museum open ging stonden we ongeveer als eersten voor de deur. We begonnen met koffie, want, verpest als we zijn, hadden we na de filterkoffie bij het ontbijt, zin in een bakkie verse-bonen-koffie. Daarna lieten we ieder individueel de bijzondere sfeer in het museum op ons inwerken. Er was zoveel te zien en aan te raken.

Om 13.00 uur waren we terug in de Bosbeek om onze gesmeerde boterhammen op te eten. De volgende activiteit was een flinke middagwandeling in het bosgebied rondom de Bosbeek. De zon liet zich zien en de natuur was prachtig. Opnieuw doorkruisten we een Arboretum. Daar waar het er vanochtend piekfijn uitzag, was hier gekozen voor een variant waarbij de natuur veel meer zijn gang mocht gaan. Voldaan keerden we terug naar ons honk.

De gezamenlijke avondmaaltijd was echt een feestje. Er was een heerlijke viergangenmaaltijd voorbereid die ook nog eens uitgeserveerd werd. Aan tafel heerste een heel gemoedelijke sfeer en iedereen zat door elkaar heen. Na het eten deden we met z’n allen een leuke pubquiz en daarna werden de gezelschapsspelletjes tevoorschijn gehaald.

Op zondagochtend gingen we met zijn allen op pad. Onder leiding van een gids van het IVN doorkruisten we opnieuw het gebied waar we de dag ervoor ook gelopen hadden. Maar nu met het historische verhaal erbij, waardoor je ineens heel andere dingen gewaar werd. Bijzonderheden in het landschap die je eerder niet zag, bleken eigenlijk heel speciaal. Het was erg de moeite waard.

Ter afsluiting was een buffetlunch van alle ingrediënten die nog over waren gemaakt. Gewoonweg heerlijk. Na alles opgeruimd te hebben keerde iedereen na dit super geslaagde weekend weer huiswaarts.

Voor mij was het de eerste kennismaking met een NIVON afdelingsweekend en ook met een NIVON huis. Ik heb bijzonder genoten van het groepsgebeuren, de individuele gesprekjes, de activiteiten, de sfeer en de maaltijden. En niet te vergeten van het verblijf in het huis. Ik voel me nu ook echt NIVON.

Dit alles had niet gekund zonder Miranda, Ronald en Koos. En zonder iedereen die er was. Heel erg bedankt allemaal.

Marjan Stoffers

Bezoek stoomgemaal Cruquius op zaterdag 23 april

Een mooie lucht, een zonnetje wel een beetje fris door de sterke wind, maar het beloofd een prachtige dag te worden.

Cruquius 1

Vooraf waren de acht deelnemers ingepland in twee auto’s en nu de coronamaatregelen allemaal terzijde zijn geschoven lijkt alles weer te kunnen. Start bij een prachtig theehuis met koffie, zicht op de ringvaart en twee hele mooie grote oude tweemasters die daar de bocht nemen. Beter Hollands tafereeltje is er denk ik niet snel voorhanden.

Frans en Ineke doen vrijwillig mee aan het vasten dus dat betekent dat ze wel wat lekkers overslaan.

Door mijn vrijwilligerswerk in het automuseum had één van mijn collega’s daar voorgesteld, aangezien hij, Pieter Jukkenekke, ook bij Cruquius vrijwilliger is én oud-Gouwenaar is, de rondleiding op zich te nemen.

Hij begon met een uitleg buiten van het bouwwerk zelf. Industrieel erfgoed uit die periode kenmerkt zich niet enkel door de technische inhoud maar ook door toch opmerkelijke versieringselementen meegenomen in de bouw, hekwerken en trappen.

De installatie werd al even in bedrijf gesteld op het moment dat we buiten rond de inlaatkom liepen. Zeer imposant om die acht zuigers aan de machtige gietijzeren armen op en neer te zien gaan.

Cruquius 2

We hadden een verhandeling over de pompcapaciteit, die we later thuis nog eens hebben doorgerekend. Het lijkt dat de informatie op de bordjes niet helemaal oplijnde met de capaciteit die wel weer op internet werd bevestigd, van 320 kuub/minuut.  Ondanks die enorme capaciteit heeft het dus (samen met nog twee andere gemalen) toch meer dan drie jaar gekost om de Haarlemmermeer leeggepompt te krijgen. Onvoorstelbaar staaltje techniek.

We kregen daarna binnen zeer uitgebreid toelichting op de stoommachine en de demonstratie van de hoofdzuiger met alle mechaniek en schakelingen eromheen. Voor liefhebbers van mechanica een prachtig stuk techniek!

Tot slot kregen we een ‘reality check’  over waar we eigenlijk zitten met onze zeespiegelstijging, de veranderingen in het klimaat en voorbereiding op de toekomst … Nederland ligt nog steeds voor een groot deel onder zeeniveau en we moeten ons afvragen hoe houdbaar dit is.

Cruquius 3

We namen onder dankzegging afscheid van Pieter en hebben daarna nog een leuk rondje groen gedaan in een deel van het voormalige Floriade terrein. Prima stukje om even, weliswaar kort maar genoeg, de benen te strekken voordat we de tocht retour naar Gouda starten.

Al met al een leuke trip met prachtig weer.

Koen

Lepelaars, reigers en zwarte sternen

Op 11 mei verzamelden op een parkeerplaats midden in de Krimpenerwaard 5 wandelaars en een hond. Op pad voor een rondwandeling van 10 km. De zon schijnt uitbundig en al snel buitelen de vogels boven onze hoofd. Koeien in de wei kijken ons wat lodderig aan. Tinus, een teckel, moet nog even wennen aan de schapen in de wei. Leni en Gerard houden hem stevig aan de lijn.

Lepelaars

Al snel worden de kijker uit de rugzakken gehaald. Zien we in de verte nu een lepelaar. Als de kijkers zijn scherp gesteld, klopt het. Met zijn lange snavel woelt hij door de sloot op zoek naar voedsel. Ons voedsel komt uit de rugzakken. Op de restanten van een molen vinden we een zitplaats. Aan gespreksstof geen gebrek. Gezellig kletsen we wat, wisselen lekkere dingen uit en genieten van het uitzicht.
Na deze korte pauze komt vlak boven ons de naamgever van deze wandelroute aanvliegen: de zwarte stern. Speciaal voor ons blijft hij valk bij ons hangen op zoek naar een lekker hapje in de sloot. Wat zijn wij blij, de zwarte stern iets minder, want zonder iets gevangen te hebben, gaat hij verder.

Tussen weiden met boterbloemen en zuring gaan we verder. Af en toe en bruggetje of dammetje over. Wat een genot om zo op een woensdag door de polder te wandelen. In de verte de contouren van Rotterdam, om ons heen de ‘stilte’ van de natuur. Kikkers kwaken en vogels fluiten om het hardst.

Jos

Festival Gouda

Terugblik op Festival Gouda maakt Toekomst op 21 mei

Wij kijken terug op een zeer geslaagd festival. Onze Nivon-afdeling was een van de medeorganisatoren. Het bezoekersaantal lag op zo’n 1.500 bezoekers, daarboven nog een flink aantal kinderen die deelnamen aan de verschillende workshops.

GoudaMaaktToekomst1
Het was prima toeven op het grote terrein met heerlijke vegan hapjes, ook de biologische frieten en ijsjes vielen goed in de smaak. De marktkramen met verantwoorde waar zoals wasbare luiers, gebruiksproducten van (afval)hout en vondsten uit de natuur. De modeshow en de retrokleding nodigden uit tot snuffelen, passen en kopen.
Er werd ook flink gebruik gemaakt van het grasveld, wat de festivalsfeer, de gemoedelijkheid versterkte. De rondlopende operazangeressen en de door fietskracht aangedreven versterker van de singer-songwriter werkten sfeerverhogend, evenals de muziek van de band.

GoudaMaaktToekomst6
Een verrassing was het Letse koor met de ambassadeur, waardoor ook de burgemeester aanwezig was. Bij de opening waren twee wethouders aanwezig.
Naast ondergetekende waren een drietal leden van onze afdeling actief tijdens de voorbereiding en of op de dag zelf. Het organiseren was een zeer intensieve, tijdrovende maar ook erg leuke klus om te doen.
GoudaMaaktToekomst8

Christa Schep