Klimaatalarm op 14 maart in Gouda!

De Goudse werkgroep Duurzaamheid (waarin het Nivon is vertegenwoordigd) sluit zich aan bij het landelijke klimaatalarm op zondag 14 maart.

Op meerdere locaties in Nederland wordt die dag om 15.00 uur een Klimaatalarm georganiseerd.
De deelnemers hieraan staan vanaf 14.30 uur letterlijk stil (op 1.5 meter afstand). Dat doen we op de Markt in Gouda.
Om 15:00 uur worden de noodklokken geluid voor het klimaat.
De deelnemende organisaties zorgen voor vlaggen en een spandoek. Neem gerust ook eigen borden of vlaggen mee!

Vlak voor de landelijke verkiezingen willen we aan heel Nederland, de politiek en het kabinet duidelijk maken dat we nu moeten kiezen voor een daadkrachtig klimaatbeleid.

Wil je hieraan meedoen, geef dat dan door aan gerard@dejagerschoon.nl. Dan weten we voor hoeveel vlaggen we moeten zorgen!

Doe mee en sluit je aan bij het Klimaatalarm op 14 maart om 14.30 uur op de Markt in Gouda!

Gerard de Jager


Klimaatalarm

Hieronder de achtergronden van het Klimaatalarm:

Milieudefensie, FNV, Greenpeace, De Groene Zaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays for Future, Fosielvrij NL, Oxfam Novib, Woonbond, het Nivon en Grootouders voor het Klimaat organiseren op 14 maart 2021 een Klimaatalarm.

Op de website vinden we wat achtergrond en eisen met betrekking tot het klimaatalarm:
“De verkiezingen staan voor de deur en het klimaat wacht niet. Vanwege corona kiezen we ervoor deze klimaatmars anders te doen. We slaan het #Klimaatalarm! Op meerdere locaties door heel Nederland laten we samen één geluid horen. We willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Veiligheid staat voorop, we houden ons in overleg met gemeenten aan de corona-maatregelen. Iedereen kan op 14 maart veilig meedoen, op 1,5 m afstand of vanuit huis.

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?
Laten we de miljardensteun die nu is vrijgemaakt gebruiken om Nederland eerlijker en groener te maken. De overheid geeft miljarden euro’s aan grote vervuilende bedrijven in de vorm van subsidies, leningen en belastingvoordelen. Dit gaat ten koste van gezinnen en kleine ondernemers. De overheid kan ons belastinggeld maar 1 keer uitgeven. Nu maakt ons belastinggeld de klimaatcrisis erger. Dat moet anders.

Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijk nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij kiezen mensen boven vervuilende bedrijven.
Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Voor gezinnen, boeren, kleine ondernemers. Voor jongeren, Inheemse groepen, voor jou. Op 17 maart zijn de verkiezingen. Op 14 maart laten wij door heel Nederland van ons horen. Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zomaar. Jouw stem is van levensbelang. App of bel je vrienden en doe mee met een Klimaatalarm in jouw regio.
Samen zorgen wij dat iedereen kiest voor klimaat!
Keer op keer kiest de overheid voor vervuilende bedrijven, boven Nederlandse gezinnen. Het is hoog tijd voor andere keuzes! De keuzes die wij hier maken hebben wereldwijde gevolgen. Want de klimaatcrisis kent geen grenzen. Mensen met de minste invloed op klimaatontwrichting worden het hardst getroffen.
Wij eisen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen. Iedereen verdient een gelijke kans op gezond eten, duurzaam reizen, groene banen en een goede woning. In Nederland en daarbuiten. Alleen zo houden we onze aarde leefbaar.

Vervuilende bedrijven betalen zelf voor de vervuiling die ze veroorzaken
Gezond eten, warme woningen, duurzaam reizen en groene banen zijn er voor iedereen
Mensen boven vervuilende bedrijven!

De overheid heeft genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. Het moet en het kán anders! Daarom laten we op de zondag voor de verkiezingen door heel Nederland van ons horen.
Het coronavirus laat duidelijk zien dat snel en daadkrachtig handelen nodig is om een crisis te bestrijden. Vlak voor de landelijke verkiezingen willen we aan heel Nederland en het kabinet duidelijk maken dat we nu moeten kiezen voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.

Om tijdens de coronacrisis veilig en effectief van ons te laten horen, organiseren we op meerdere locaties door heel Nederland een Klimaatalarm op 14 maart. Dit is een stilstaande klimaatmars waar we op 1.5 meter afstand van elkaar blijven. In elke stad is een leuk en divers programma met sprekers, zie de pagina van de desbetreffende stad. In alle steden zullen we tegelijkertijd om 15:00 de noodklok luiden voor het klimaat!

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de voorschriften en richtlijnen houdt om dit veilig te laten verlopen.”

Wil je alvast geïnspireerd worden? Luister naar het Klimaatlied https://www.youtube.com/watch?v=LhuVLlrYkPw