HELAAS KOMT DEZE ACTIVITEIT TE VERVALLEN

Bezoek gemaal Abraham Kroes in Moordrecht

Op zaterdag 25 juni gaan we een bezoek brengen aan het Abraham Kroes gemaal in Moordrecht. Dit gemaal zorgt ervoor dat men droge voeten houdt in de Zuidplaspolder en in een gedeelte van de Prins Alexanderpolder. In de Zuidplaspolder ligt op 6.76 onder NAP, het laagste punt van Nederland. Met een PowerPoint-presentatie zal Gerdien Tober met veel kennis en enthousiasme vertellen over het hoe en wat van de droogmaking van de Zuidplaspolder.

In het gemaal zullen we de pompen zien die ervoor zorgen dat het water uit de polders en de Ringvaart op de Hollandse IJssel wordt gezet. Ook zien we een grote peilschaal met het peil bij de watersnood van 1953. We ronden het bezoek af met een kijkje bij de vistrap. Eventueel kunnen we voor of na de rondleiding nog even kijken bij de Snelle Sluis, die bediend wordt door personeel van het gemaal, waar schepen, kano’s, roei- en motorboten worden overgezet van de Ringvaart naar de Hollandse IJssel en vise versa. Het hoogteverschil zie je aan de waterlijn (de moet) in de sluis.

Gemaal Abraham Kroes

Iedereen komt op eigen gelegenheid (wel graag even melden of je wil rijden en iemand mee kan nemen en of dat je met iemand mee wil rijden). We starten om 13.45 uur vanaf de West Ringdijk nr.14. Vandaar is het een leuke korte (2 km) wandeling naar het gemaal, langs de Ringvaart met woonboten. Fietsen kunnen in de tuin van nr. 14 geparkeerd worden. Auto’s parkeren bij cafetaria het Hoekje, bij de middelwegbrug, of op het Thorbeckeplein.

Graag ook even melden of je met de auto of met de fiets komt en of je mee wil wandelen. Mensen die niet willen of kunnen wandelen, kunnen ook rechtstreeks naar het gemaal. Auto’s kunnen geparkeerd worden op de brug naar het gemaal.

Het gemaal ligt aan Schielands Hoge Zeedijk West 5, 2841 BZ Moordrecht. De rondleiding start om 14.30 uur en duurt 1,5 uur. Leden kunnen gratis deelnemen. Voor niet-leden geldt een deelnemersbijdrage van € 3,00. Dit bedrag graag vooraf overmaken op NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon afdeling Gouda.

Aanmelden bij Mientje van Rooij; mientjevanrooij@hotmail.com, 06-33758618

Groetjes Mientje