Bezoek aan forteiland Pampus

Op 7 juli brengen we een bezoek aan het Forteiland Pampus. Het oorspronkelijke plan was om dit te combineren met een bezoek aan het Muiderslot. Nu blijkt dat er die dag op Pampus een groen ‘evenement’ is dat ook de moeite waard is om te bekijken en mee te maken.

Zie: www.pampus.nl/puurpampus . Om die reden is besloten om het Muiderslot te laten vervallen en alleen naar Pampus te gaan.

Forteiland Pampus werd gebouwd tussen 1887 en 1895, om Amsterdam te beschermen en een aanval vanaf het IJ af te weren. Dit gebeurde ter hoogte van de zandbank Pampus. Hiertoe werd een werkplateau aangelegd. Het materiaal werd met schepen vanuit Amsterdam aangeleverd. Het fort is echter nooit voor enige oorlogshandeling gebruikt. Forteiland Pampus werd gesloten in 1933. Sinds 2011 is het eiland opengesteld voor bezoekers.

Voor meer info over de geschiedenis van dit eiland: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pampus_(eiland)

Pampus is bereikbaar met een veerpont vanuit Muiden.

 

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:

11.30 uur: boot naar Pampus (25 minuten) Herengracht 33 Muiden.

We drinken eerst gezamenlijk koffie op het eiland. Daarna gaan we op eigen gelegenheid (of in groepjes) Pampus verkennen, inclusief de duurzame markt /evenementen.
15 uur koffie op Pampus. We nemen de boot van 16 uur naar Muiden.
Er kan eventueel daarna nog een korte wandeling door Muiden worden gemaakt.

Vervoer naar Muiden:

  • Met auto (carpoolen): Vertrek uit Gouda 10.00 uur (plek wordt nog bekend gemaakt). Parkeren op 10 minuten van de veerpont. Ongeveer 1 uur rijden en 15 minuten nemen voor parkeren en wandelen naar de veerboot. Kosten delen op basis van 20 cent per km, daarnaast de parkeerkosten. Zelf regelen met de chauffeur.
  • Met trein en OV-fiets of met trein en bus. Het is ook mogelijk met het openbaar vervoer te gaan. Daarvoor zijn verschillende alternatieven. Bij aanmelding graag melden als je met het openbaar vervoer wilt gaan, dan worden afspraken gemaakt over gezamenlijk reizen.

 

 

Tickets voor Pampus en het Muiderslot:

Het verdient aanbeveling om de tickets voor Pampus vooraf online te kopen. Dat is goedkoper en je hoeft op 7 juli niet in een rij te staan om in Muiden je ticket te kopen. Onderstaande tarieven zijn gebaseerd op online tickets. Voor kinderen gelden andere tarieven (zie de genoemde websites)

  • De kosten van een bezoek aan Pampus zijn € 8 met een museumkaart en € 16,50 zonder museumkaart. Dit is inclusief het boottochtje. Het is raadzaam om vooraf een online ticket te kopen voor de boot van 11.30 uur via de website https://www.pampus.nl/bezoekers-info/veerdienst/
  • Bovengenoemde kosten – en de kosten van de reis – zijn voor eigen rekening. Daarnaast is de prijs voor deelname aan deze dag €3,50 voor leden en €6,00 voor niet-leden. Dat is inclusief koffie op Pampus en bij het Muiderslot. Kinderen betalen slechts € 2,00. Deze bijdrage graag overmaken naar NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon afdeling Gouda

 

Je kunt je voor deze dag aanmelden bij Leni de Jager: leni@dejagerschoon.nl. Vermeld bij aanmelding op welke wijze je naar Muiden wilt reizen. Indien je kiest voor de auto, dan graag aangeven of je zelf rijdt en of je mensen kunt meenemen.

 

Verder is het van belang om te melden dat er op Pampus geen meegenomen voeding mag worden genuttigd (dat mag wel op de boot).