Deze excursie kan helaas geen doorgang hebben ivm de Coronacrisis 

 

Excursie  “Leuks langs de Hollandse IJssel” 

Op zaterdag 25 april 2020 is er een leerzaam en leuk uitje langs de Hollandse IJssel. In de buurt van Gouda, maar toch ben je helemaal “buiten de stad”.

 

Het programma:

Van 10.30– 12.15 uur bezoeken wij de steenovens van Hitland (Klein Hitland 4, 2911 BR Nieuwerkerk aan den IJssel). We krijgen daar koffie, een lezing, een filmpje en een rondleiding. De steenovens zijn een restant van de steenbakkerijen die in de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw de zgn. “ijsselsteentjes” produceerden. De ijsselsteentjes (kleine, gele, inmiddels dure! steentjes) die in de steenovens gebakken werden, zijn nog steeds in de wijde regio te vinden in woningen, boerderijen, molens, kademuren.

 

Om ca. 12.30 uur gaan we naar Theeschenkerij De Korenaer.  Daar drinken wij koffie / thee met een gebakje. Deze theeschenkerij ligt naast de korenmolen Windlust. Later op de middag krijgen wij in deze molen een rondleiding. Door de week werken ruim 20 cliënten met een verstandelijke beperking (organisatie ASVZ) in De Korenaer. Er zijn diverse producten van deze cliënten te koop. In het weekend wordt de bediening verzorgd door vrijwilligers van korenmolen Windlust. Meegebrachte boterhammen mogen in De Korenaer worden genuttigd.

Rond 14.00 uur krijgen wij een rondleiding in korenmolen Windlust (Kortenoord 3, 2911 BD Nieuwerkerk aan den IJssel). De historie van deze molen gaat terug tot 1586. Eeuwenlang heeft deze molen graan gemalen voor klanten van Nieuwerkerk en omgeving. De molen raakte langzamerhand sterk in verval en deed uiteindelijk alleen nog dienst als graansilo. Na 1999 echter werd het molencomplex (bestaande uit de korenmolen, het molenaarshuisje, dagcentrum Korenaer met theeschenkerij, werkplaats en bakkerij) door Stichting Molen Kortenoord herbouwd en weer in oude luister hersteld.

Na 15.00 uur kun je kiezen: óf retour naar Gouda, óf nog iets drinken op het naast de molen, aan de Hollandse IJssel gelegen terras van café Rustwat (eigen kosten), óf nog een fietstocht of wandeling maken door het nabij gelegen recreatiegebied Hitland. Volgende mogelijkheid: 4 kilometer verderop ligt “Leefgoed De Olifant” (fietsen door de polder of met de auto langs de IJssel). Ook dat is een gezellig café. Dus na 15 uur zijn er mogelijkheden te over….

Ga mee! – dit moet je weten:

*             Vragen en aanmelden: (tot 18 april)  bij Mientje van Rooij: mientjevanrooij@hotmail.com  06-33758618.

*             Vermeld bij aanmelding of je met iemand in de auto wilt meerijden, of dat je plaats in de auto hebt om mensen méé te nemen. Vergoeding meerijden in onderling overleg (richtlijn € 0,20 per km per auto)

*             Vertrek uit Gouda (gezamenlijk met auto) vanaf parkeerplaats bij winkelcentrum Bloemendaal (aan de kant van de Jumbo) om 10 uur.

*             Bij dit uitje kun je wat betreft vervoer ook kiezen voor de eigen fiets (op eigen gelegenheid). Het is vanuit Gouda Bloemendaal 13 km naar de steenovens, dus ongeveer een uurtje fietsen.

*             Eigen boterhammetjes en een drankje meenemen.

*             Deelnemersbijdrage: € 10,- voor Nivonleden en € 15,- voor niet-Nivonleden, gratis voor kinderen t/m 15 jaar. Het bedrag vooraf overmaken op bankrekening: NL04 TRIO 0338 4579 92 t.n.v. Nivon, afd. Gouda